NEN 9140 stelt nieuwe veiligheidseisen aan het werken aan elektrische voertuigen

Deze herziening komt tegemoet aan de veranderende werkzaamheden in verschillende branches en breidt de toepasbaarheid ervan uit naar diverse sectoren, waaronder landbouw, bouw, grondverzet en bouwmachines. Dit weerspiegelt de groeiende trend naar duurzamere en energiezuinigere oplossingen in diverse branches. Bij WE-POWER hebben we al ruime ervaring met deze nieuwe toepassingen.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen NEN 9140?

Spanningsklasse A en B

Een van de belangrijkste wijzigingen in de herziene norm is een nieuwe indeling van spanningsklasse A en B. Begrippen zoals “extra lage spanning” worden achterwege gelaten, en er wordt nu gesproken over hoog Volt-systemen. Dit helpt misverstanden te voorkomen en legt de nadruk op veiligheid.

Werken onder spanning 

De herziene norm bevat een uitgebreid hoofdstuk over ‘werken onder spanning’, met name in batterijpakketten. NEN 9140:2024 beschrijft nu gedetailleerd hoe dit veilig kan gebeuren, met als doel het minimaliseren van risico’s en het waarborgen van de veiligheid van de werknemers. De nieuwe NEN 9140 norm houdt nu dus ook rekening met onderhoud ín de accu.

Bij WE-POWER bieden we een assortiment aan voor universeel hoog-voltage accu onderhoud, waarmee veilig gewerkt kan worden volgens de nieuwe norm. WE-POWER biedt een breed assortiment aan PBM’s (Persoonlijke Beschermingsmiddelen) die voldoen aan deze nieuwe eisen.

Dit is een goed moment om de houdbaarheidsdatum van je 1000V handschoenen te controleren.

Uitbreiding van toepasbaarheid 

De norm is nu ook van toepassing op sectoren als landbouw, bouw, grondverzet en bouwmachines. Deze uitbreiding weerspiegelt de groeiende elektrificatie in diverse industrieën. WE-POWER heeft al ervaring met deze nieuwe toepassingen en kan ondersteuning bieden bij de implementatie van de herziene norm in deze sectoren.

Stappenplan en hulpverlening

De herziene versie van NEN 9140 bevat ook updates aan het stappenplan (flowchart) voor het veiligstellen van een e-voertuig. Het voorschrift van de fabrikant krijgt prioriteit. Indien dit niet mogelijk is, wordt een standaardprocedure gevolgd. Daarnaast is de matrix voor (pech)hulpverlening voorzien van uitgebreide uitleg, zodat hulpverleners beter in staat zijn om adequaat te reageren op noodsituaties.

Conclusie

Hoewel er inhoudelijk niet veel veranderd is, biedt de herziene NEN 9140 norm belangrijke updates en uitbreidingen die van groot belang zijn voor de veiligheid bij het werken aan elektrische voertuigen.

WE-POWER staat klaar om je te ondersteunen bij de implementatie van deze nieuwe norm, met onze ervaring, PBM’s en EV-equipment voor veilig accu onderhoud.

We helpen je met de juiste training

 
Gerelateerde artikelen