De toekomst van EV’s op de occasionmarkt volgens Dr. Marcus Berger

Interview Car Detail Magazine:

De conditie van accu’s in elektrische voertuigen (EV’s) is momenteel een veelbesproken onderwerp in de autowereld. Er wordt steeds meer opgeroepen tot transparantie over zowel de samenstelling en emissies van nieuwe accu’s als een gestandaardiseerd rapport van de staat van EV-accu’s wanneer ze in de verkoop gaan.

Dr. Marcus Berger, CEO van Aviloo, benadrukt dit punt in een recent Car Dealer Live-interview: ‘We hebben 100 jaar ervaring met voertuigen met verbrandingsmotoren, en we weten dat een auto met 100.000 kilometer en drie jaar oud een specifieke prijsklasse heeft. Bij gebruikte EV’s is dat totaal anders. Leeftijd en kilometerstand zeggen niets over de conditie van de accu.’

Het is een feit dat diverse factoren zoals laadgedrag, omgevingstemperaturen, rijgedrag en zelfs de laadstatus bij het parkeren invloed hebben op de conditie van de accu. Daarom heeft Aviloo softwaregestuurde tests ontwikkeld die op de lange termijn voordelig zullen zijn voor autodealers, leasemaatschappijen, vlootbeheerders en veilinghuizen.

‘Consumenten willen bewijs dat de accu in goede staat is wanneer ze een gebruikte EV kopen,’ aldus Dr. Berger. ‘Het is de verantwoordelijkheid van autodealers, leasemaatschappijen en autofabrikanten om de kwaliteit van de accu aan te tonen.’ Om dit te ondersteunen, werkt Aviloo samen met veel autodealers en leasemaatschappijen in Europa.

Een voorbeeld van zo’n samenwerking is die met Hyundai, een autofabrikant die als een van de eersten het belang van onafhankelijke accucertificaten inzag. Hierdoor kunnen Duitse Hyundai-dealers nu gebruikmaken van Aviloo’s technologie, waaronder de snelle Flashtest die geen proefrit vereist. Dit maakt het mogelijk om ter plekke accucertificaten op te stellen als onderdeel van het bredere gecertificeerde accuprogramma van Hyundai.

Ook Arval, een van de grootste Europese leasemaatschappijen, maakt gebruik van Aviloo’s technologie. ‘De accu van een EV is het meest waardevolle onderdeel, en elke koper moet de staat ervan begrijpen,’ zegt Dr. Berger. Arval wil gebruikte EV’s snel en tegen de hoogste prijs verkopen, en een onafhankelijke accucertificering speelt hierbij een cruciale rol.

Onlangs is Aviloo’s Flashtest-technologie officieel erkend door CARA, die goedgekeurde certificering biedt voor accugezondheidsschema’s. Naast de Flashtest biedt Aviloo ook een Premium Battery Test, de meest uitgebreide accutest op de markt.

Dr. Berger gelooft dat deze tests een grote rol zullen spelen in de ontwikkeling van de industrie: ‘Deze tests zullen een aanzienlijke verbetering van onze accutests betekenen.’ De Flashtests geven momenteel een algemene gezondheidsstatusscore als percentage van de oorspronkelijke 100 procent.

Dankzij de uitgebreide data die Aviloo over verschillende elektrische voertuigen heeft verzameld, kan het bedrijf klanten nu een relatieve beoordeling geven. Ze vergelijken de Flashtest-score van een specifieke auto met een peergroep van vergelijkbare auto’s op de markt en geven aan of de staat van gezondheid goed is.

Het resultaat? Aviloo denkt dat dealers, veilinghuizen en leasemaatschappijen een premie kunnen vragen voor top presterende EV-accu’s. Belangrijker nog, ze kunnen een functionerende markt voor gebruikte EV’s creëren die voor iedereen werkt.

Gerelateerde artikelen