Waterstof

 

Veilig werken aan waterstof auto’s

Bij de waterstofauto wordt waterstof (H2) gebruikt als energiebron in plaats van een batterij. Het waterstof dat in waterstof auto’s zit is zeer brandbaar. Hierdoor krijgen autobedrijven te maken met nieuwe regelgeving in de werkplaats.

Met onze methode helpen wij u zo veilig mogelijk te werken aan waterstofauto’s.

Hoe gaan wij te werk?

Om u zo goed mogelijk te kunnen ontzorgen werken wij met een 5-stappenplan. De stappen zijn; Inventarisatie, Evaluatie, Plan van Aanpak, Training en Documentatie. Lees wat deze stappen precies inhouden en wat wij voor u kunnen doen om uw bedrijf veilig te maken voor werken met waterstofauto’s.

we-power-werkwijze-stap-1
we-power-werkwijze-stap-2
we-power-werkwijze-stap-3

Wij kunnen voor u de Risico Inventarisatie en Evaluatie document opstellen. In de ATEX 153 staat dat bedrijven verplicht zijn tot het maken van een RI&E. Dit document leidt vaak tot het opstellen van een EVD. Uiteraard kunt u bij Elgersma ook de bijbehorende producten afnemen en het EVD laten opstellen. De EVD richt zich op het voorkomen van gevaarlijke situaties. Hoe u dit moet doen, varieert sterk afhankelijk van de situatie. Denk hierbij aan het wegnemen van ontstekingsbronnen, goede indeling van gevarenzones, trainingen van personeel, goede ventilatie in de gevarenzone en nog veel meer.

Uit de RI&E volgt een EVD en dit is een verplicht ARBO document. Uit de EVD zal blijken welke maatregelen nodig zijn voor uw werkplaats. Dit kunnen soms ingrijpende maatregelen zijn, die gevolgen hebben voor uw werkplaats. Als u hier niet slim mee om gaat, kan dit flink in de kosten lopen. Elke werkplaats is anders ingericht, daarom leveren wij maatwerk. Elgersma komt vrijblijvend bij u langs voor een schouwing. Op basis van de schouwing en uw wensen zullen wij een passende offerte uitbrengen waarmee u gegarandeerd aan het opgestelde EVD voldoet. De EVD wordt opgesteld en ondertekend door een gecertificeerd hogere veiligheidskundige.

Op basis van de EVD en uw wensen zullen wij een passende offerte uitbrengen waarmee u gegarandeerd aan het opgestelde EVD voldoet. Omdat elke werkplaats anders is ingericht leveren wij maatwerk. Elgersma combineert de expertise van meerdere leveranciers met elkaar om zo tot de meest aantrekkelijke oplossing te komen voor u. Zo kunnen we u voorzien van ATEX ventilatie, ATEX verlichting, gasdichte lasdozen, vast en mobiele LEL meters, gevarenzone indeling van uw werkplaats, trainingen en meer.

we-power-werkwijze-stap-4
we-power-werkwijze-stap-5

Kennis over het werken aan waterstofauto’s is cruciaal. De monteur dient zich te houden aan zowel de branchenorm, de ARBO wetgeving, en de richtlijnen/voorschriften van de fabrikant. Naast trainingen in de werkzaamheden aan een specifiek model die u van uw importeur krijgt, kan Elgersma merkdealers trainen op het juist toepassen van de maatregelen en de gevolgen voor uw werkplaats. Middels een dag vullend programma leert onze waterstof expert u en uw collega’s alle ins-en outs van het werken aan waterstof. Naast trainingen in de werkzaamheden aan een specifiek model, biedt Elgersma trainingen op het juist toepassen van de maatregelen en de gevolgen voor uw werkplaats.

Na oplevering ontvangt u een overzicht van alle geïnstalleerde maatregelen een kalibratie rapport. Wij kunnen u adviseren in het (her)schrijven van een calamiteitenplan en het ontruimingsplan voor de werkplaats. Indien gewenst verzorgen wij het contact met de lokale overheden voor afstemming van de genomen maatregelen.

Werkwijze van WE-POWER
training veilig werken waterstof-vervolg

Training Veilig werken met waterstof aangedreven voertuigen

Deze uitgebreide training gaat met name over hoe om te gaan met waterstof aangedreven auto’s en alle gevolgen en maatregelen die in acht genomen dienen te worden. Denk aan;  regelgeving, veiligheidsregels en preventie.

Meer informatie

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

RIE-op-orde

Is uw RI&E op orde? Inspectie SZW doet controles

De Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is bezig met controles op de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) bij auto- en truckbedrijven. Hieruit blijkt dat explosieveiligheid hierin een grote rol speelt. Dat levert vragen op. Aan de antwoorden wordt hard gewerkt. Elk bedrijf met personeel moet een RI&E in huis hebben en dit actueel houden.

Lees meer
Mirai Toyata waterstofauto

Toyota presenteert tweede generatie waterstofauto Mirai

Toyota heeft de nieuwe generatie van haar waterstofauto Mirai aan de wereld gepresenteerd. Het voertuig komt in maart 2021 op de Nederlandse markt. Ten opzichte van zijn voorganger heeft de nieuwe Mirai met 650 kilometer een beduidend grotere actieradius, terwijl de aanschafprijs juist aanzienlijk lager is. Het genoemde rijbereik is zo’n 30 procent groter dan bij de 1e generatie.

Lees meer
Duurzame voertuigen

Waterstofauto minder duurzaam dan elektrische auto

Waterstofauto’s zijn weliswaar beter voor het klimaat dan benzineauto’s, maar scoren op dat vlak niet zo goed als elektrische accu-auto’s. Dat stelt CE Delft in een onderzoek. Ook over tien jaar zullen waterstofauto’s het qua kosten en duurzaamheid niet winnen van stekkerauto’s, aldus het onderzoeksbureau. Het onderzoek is gedaan in opdracht van Enpuls, dat zich bezighoudt met de energietransitie.

Lees meer

“Dankzij WE-POWER is Herwers Arnhem gemakkelijk en volledig klaargemaakt voor het veilig werken aan onze waterstof auto, de Hyundai NEXO.”

– Laurens Ummels, Service Manager Herwers Hyundai–

Meer informatie?

Wilt u meer weten over het concept WE-POWER en hoe wij u van dienst kunnen zijn? Wij bespreken graag de mogelijkheden met u. Laat hier uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.

Waterstof pagina -> meer informatie