Het verhaal van Waterstof

Jules Verne voorzag het al in 1874. In zijn boek ‘Het Geheimzinnige Eiland’ omschreef hij een maatschappij die draait op energie uit waterstof. De veranderingen die nu in onze energievoorziening nodig zijn, brengen deze wereld dichterbij dan ooit. Waterstof is niet iets van de laatste jaren en het is overal. 

Het heelal

Waterstof en helium zijn de meest voorkomende elementen in het heelal. Waterstof het vormt driekwart van de kosmische ruimte.

Waterstofvoertuigen

De eerste verbrandingsmotor voor voertuigen liep op watergas in 1863, een mengsel van waterstof en koolmonoxide, toen de Zwitserse uitvinder François Isaac de Rivaz in de eerste primitieve automobiel een interne verbrandingsmotor bouwde. De auto bereikte een snelheid van 8 kilometer per uur. 

Zeppelin

In de jaren dertig van de twintigste eeuw maakte de Hindenburg, een Duitse, met waterstof opgeblazen zeppelin, tien succesvolle vluchten over de Atlantische Oceaan tussen Duitsland en de Verenigde Staten. 

Ruimtevaart

Waterstofbrandstofcellen, vergelijkbaar met dat model van Bacon, zijn gebruikt om elektriciteit, hitte en water te genereren voor de ruimtevaart, zoals in het Apolloprogramma en alle daaropvolgende spaceshuttlemissies.

Recente ontwikkelingen

Nederland is na Duitsland in Europa de grootste producent van grijze waterstof, met een geschat volume van bijna 14 miljard m³ per jaar (176 PJ/jr).

In binnen- en buitenland wordt CO₂-neutrale waterstof inmiddels door velen gezien als een belangrijke bouwsteen voor de energietransitie. En als onmisbaar element in een betaalbare, duurzame en betrouwbare energievoorziening.

Werk je in de mobiliteitsbranche en wil je alles weten over waterstof? 

Dan helpen we je met onze training: Veilig werken met Waterstof. Deze zeer uitgebreide training gaat met name over hoe om te gaan met waterstof aangedreven voertuigen en alle gevolgen en maatregelen die in acht genomen dienen te worden.

Bestel nu de training!

Gerelateerde artikelen