Wanneer je denkt aan het verbeteren van het milieu, denk je waarschijnlijk niet direct aan autorijden. Maar wat als je auto voorzien is van een kleine luchtzuiveringsinstallatie?

Amerikaanse onderzoekers van de University of Delaware ontwikkelden een systeem dat 98 procent van de CO2 uit de lucht kan halen met behulp van waterstof.

CO2 en de brandstofcel

Brandstofcellen zetten waterstof in combinatie met zuurstof uit de lucht om in elektriciteit en water. Zo werkt de waterstof aangedreven auto. Tijdens een onderzoek naar die cellen, bleken deze heel slecht tegen CO2 te kunnen. Bij een te grote hoeveelheid, lukte het de de brandstofcel niet om een elektriciteit te genereren.

De brandstofcel met een membraan

Om dit probleem te verhelpen, werd een heel dun vliesje ontwikkeld: een membraan, welke CO2 doorlaat, maar de rest niet. Deze voert de CO2 af, waar de gezuiverde lucht en waterstof kunnen worden omgezet naar elektriciteit. Vervolgens zal de CO2 wel moeten worden opgeslagen.

Hoeveel rijdende luchtzuiveraars zijn er nodig?

Dit lijkt een milieuvriendelijke oplossing. Daarbij een vrij betaalbare. De brandstofcel is ten slotte zeer compact. Een systeem ter grootte van een blikje frisdrank, kan 10 liter lucht per minuut filteren. Deze techniek op grote schaal toepassen is echter nog heel ver weg. Laat staan dat er überhaupt nog maar enkele waterstofauto’s rondrijden. Volg WE-POWER op LinkedIn om op de hoogte te blijven van deze en andere ontwikkelingen rondom de waterstofauto.

Bron:
7-2-2022, Change Inc., Marc Seijlhouwer, https://www.change.inc/industrie/co2-uit-de-lucht-halen-met-je-waterstofauto-37684

Gerelateerde artikelen