Hoe ga je om met wisselingen van werkplaats personeel bij het werken aan EV’s?
Het is de angst van veel ondernemers. Je werkt met een gedreven groep mensen aan de auto’s van klanten. Je hebt genoeg werk en kan het maar net aan met het aantal monteurs dat je nu hebt. Dan besluit één van de monteurs afscheid te nemen, de EV specialist…
Wat te doe je dan? Belangrijker nog: hoe voorkom je problemen nog vóór iemand vertrekt?
Over het algemeen heeft het EV personeel bij een autobedrijf één van de drie bekend niveau’s voor het werken aan elektrische voertuigen:
- ev-VOP – Voldoende onderricht persoon
- ev-VP – Vakbekwaam persoon
- ev-WV – Werkverantwoordelijk
Veel autobedrijven zorgen dat er op elk niveau minimaal één persoon getraind is. Het trainingscertificaat ligt ergens vastgelegd in de documentatie. Dit is niet voldoende wanneer er – onverhoopt – iemand van het personeel vertrekt. Hierbij een aantal tips om de continuïteit zo veel mogelijk te waarborgen:
- Werk met aanwijsformulieren. Een aanwijsformulier is een document waarin vastgelegd wordt welke werkzaamheden een persoon gemachtigd is om uit te voeren. Beide partijen ondertekenen het aanwijsformulier, zodat bekend is wat er wel en wat er niet mag. Het aanwijsformulier heeft twee handige functies voor een ondernemer. Als eerste kan u door de aanwijsformulieren naast elkaar te houden, zien welke werkzaamheden elk van uw monteurs mag uitvoeren. Zo ziet u dus in één oogopslag voor welke werkzaamheden er ‘overlap’ is (een back-up) en welke werkzaamheden maar door één persoon gedaan kunnen worden. Een tweede voordeel is dat door het ondertekenen de medewerker meer verantwoordelijkheid voelt in zijn werk. Dit verhoogt het werkplezier, waardoor hij minder snel afscheid zal nemen.
- Vastleggen van procedures. Wanneer een collega weggaat, neemt hij veel kennis en ervaring mee. Zorg dus dat de werkzaamheden die monteurs doen, vastgelegd liggen in werkinstructies en procedures. Het kost wellicht meer tijd om het werk te doen, maar dit wordt dubbel en dwars terugverdiend wanneer dat werk nogmaals gedaan moet worden of een collega weggaat. Laat je personeel niet steeds het wiel opnieuw uitvinden, maar leg vast wat al eens gedaan is.
- Bijscholen. Het kan geen kwaad om werkplaats personeel verder bij te scholen dan strikt noodzakelijk is. Als je in plaats van een VOP een VP opleiding geeft aan personeel, kan deze wanneer nodig alle werkzaamheden van een VP’er opvangen. Een goede investering! Tevens dragen dergelijke oplossingen ook weer bij aan een hoger werkplezier. Daardoor zal personeel minder snel afscheid nemen.