10 tips om veilig te werken aan elektrische voertuigen

Om veilig te kunnen werken aan elektrische voertuigen (EV’s) zijn bepaalde normen gesteld, zoals de NEN9140.  Deze norm stelt dat bepaalde procedures, gereedschappen en materialen nodig zijn om elektrische voertuigen te kunnen onderhouden en repareren. Hier onze 10 tips om te voldoen aan de NEN9140!

  1. Zorg ervoor dat binnen de organisatie duidelijkheid is over wie verantwoordelijk is voor welke auto. Er moet tenminste 1 persoon met Elektrotechniek niveau 4 aanwezig zijn binnen het bedrijf en laat alleen personeel met een elektrotechniek niveau 3 opleiding aan de EV’s werken.
  2. Zorg voor een afgebakende gevarenzone zodra er aan EV auto gewerkt wordt. Ook losse delen, die een gevaar vormen, moeten te alle tijden worden afgeschermd.
  3. Laat geen onbevoegden in de gevarenzone en houdt de gevarenzone volledig vrij van materialen die niet bijdragen aan het werken aan het EV of Hybride voertuig.
  4. Houdt de werkplek droog.
  5. Zet de auto altijd vast.
  6. Gebruik alleen VDE, NEN of IEC goedgekeurd gereedschap of veiligheidsmiddelen met het “driekhoekjes” keurmerk.
  7. Gebruik spannings isolerende (hand) schoenen, bij voorkeur met goed herkenbare kleuren. Zo weet iedereen dat jij de juiste veiligheidsschoenen draagt.
  8. Draag tijdens het werk aan Hoog Voltage delen tenminste een elektriciens helm met gelaatscherm, multinorm kleding en isolerende hand- en veiligheidsschoenen om je optimaal te beschermen tegen een vlamboog.
  9. Controleer PBM’s (Persoonlijke Beschermingsmiddelen) en gereedschappen met enige regelmaat op functioneren en beschadigingen.
  10. Denk na over het geval dat er iets mis gaat, noteer dit in een veiligheidsdocument en haal een veiligheidshaak in huis.

Zie hier onze trainingen voor het veilig werken aan e-voertuigen:

We helpen je aan de juiste gereedschappen!

Aan alle gereedschappen en PBM’s worden eisen gesteld. Wij helpen je aan de juiste tools om veilig te kunnen werken aan elektrische en waterstof aangedreven voertuigen.

Gerelateerde artikelen