Lancering 11 veiligheidstrainingen

WE-POWER lanceert 11 veiligheidstrainingen. Werken met ZEV’s brengt risico’s met zich mee. Training maakt veilig werken mogelijk. De programma’s varieeren van gevaarherkenning tot veilig werken en handelen bij calamiteiten.

Het belang van training

Dat waterstof en elektriciteit in een auto gevaarlijk kan zijn staat vast. Hierbij onderstrepen wij dat dit “kan”. Want veilig werken aan de zogenaamde Zero Emission Vehicle (ZEV) is heel goed mogelijk. Zoals zo vaak; mits de juiste voorbereidingen zijn getroffen. Training is hierin een cruciaal element en ontbreekt dan ook niet in het WE-POWER aanbod. Met ingang van het voorjaar van 2021 biedt WE-POWER 11 trainingen aan voor alle bedrijven die met ZEV’s te maken hebben.

WE-POWER als totaalconcept

“De W staat voor Waterstof en de E voor Elektrisch. WE-POWER is een totaalconcept aangaande veilig werken in het autobedrijf en kent 3 peilers: analyse & advies, training en een compleet assortiment producten. Bij die laatste kun je denken aan persoonlijke bescherming, maar ook speciale gereedschappen.”, aldus Bas van Iersel, productspecialist van WE-POWER.

Bas: “Met de toevoeging van 11 concrete trainingen is ons aanbod compleet. Elke training heeft zijn eigen thema, maar zijn allemaal gebaseerd op de NEN 9140 en branchenormen.”

Goed werkgeverschap

Dat veiligheid voorop staat bij ieder gerenommeerd autobedrijf is vanzelfsprekend. Maar hoe moet je dat beleidsmatig invulling geven? Als werkgever sta je telkens weer voor nieuwe uitdagingen mede als gevolg van de continue innovatie. Het aantal nieuwe ZEV’s dat op de markt verschijnt neemt toe. Medewerkers in de werkplaats zullen steeds vaker een waterstofauto, plug-in hybride of zelfs volledige elektrische auto aangeboden krijgen. Het getuigt van goed werkgeverschap, wanneer het personeel hierop is voorbereid. Daarbij schrijft de branchenorm en de ARBO wetgeving dit ook voor.

“Wist u dat het niet voldoen aan alle specifieke richtlijnen m.b.t. werken aan duurzame auto’s tot een gedwongen bedrijfssluiting kan leiden?”

WE-POWER Trainingsaanbod

Basistrainingen over de normering en risico’s

De instaptraining is een e-learning over de NEN 9140:2019. Deze norm geeft invulling aan het arbeidsomstandighedenbesluit. Je leert wat dit inhoud en wat de consequenties zijn voor het werken aan e-voertuigen in de werkplaats. Daarnaast is er een basistraining voor werkplaatsmedewerkers die op een veilige manier aan EV’s willen werken. Het voltooien van de training levert het VOP NEN 9140 certificaat op. Dit bewijst dat je de risico’s kent en weet welke maatregelen genomen moeten worden.

Meer trainingen voor gevorderden

Wanneer een medewerker aan de hoge voltage systemen werkt, adviseren wij de Training Vakbekwaam Persoon. Deze training is er voor gevorderden, want alvorens deze training is te volgen, dient het VOP NEN 9140 certificaat in bezit te zijn.

De basis en de gevorderde training worden ook aangeboden in één traject: de Training EV- Personenwagen (NEN9140) compleet. Bij zowel de losse trainingen als het pakket ontvang je nu gratis een checklist en een paar 1000V CL0 handschoenen.

Daarnaast zijn er specifieke trainingen voor ‘Onderhoud & Reparatie’, ‘Diagnose’, ‘Demonteren’ en training voor het werken aan elektrische bedrijfswagens.

Veilig werken met waterstof aangedreven voertuigen

Bas: “Waterstofauto’s zien we nog niet veel op de weg. Dit komt onder meer doordat deze voertuigen nog vrij duur zijn en het aantal waterstofstations (tanken) nog zeer beperkt is. Die zijn op 1 hand te tellen. Toch gaan we dit voertuigtype vaker in de werkplaats zien de komende jaren. Ook daarvoor heeft WE-POWER dus een training ontwikkeld.”

De training “Veilig werken met waterstof aangedreven voertuigen” is vrij uitgebreid, maar gaat in de basis net zoals bij de elektrische auto over de mogelijke risico’s en de benodigde veiligheidsmaatregelen.

Meer informatie

Wil je meer weten over de ontwikkeling van waterstof? Kijk dan de Livestream van Automotive-Online terug, waar Bas van Iersel samen Automotive redacteur Jeroen Vos en onderzoeker Peter Perey (Rijksuniversiteit Groningen) in gesprek ging over de kansen van waterstof.

Wil je meer weten over het nieuwe trainingsaanbod van WE-POWER? Neem dan contact met ons op.